Skip links

RICIKLIMI ËSHTË THEMELOR PËR NJË EKONOMI TË QËNDRUESHME

Menjëherë pas kërcënimit të mbylljeve dhe fillimit të karantinës si pasojë e pandemisë së koronavirusit, konsumatorët amerikanë përjetuan mungesë të produkteve të letrës, si letra higjienike dhe peshqirë letre. Pavarësisht mungesave të përhapura dhe vëmendjes që ata morën, hulumtimi ynë i ri zbulon se shumica e konsumatorëve nuk arrijnë të bëjnë lidhjen midis riciklimit të artikujve të letrës në shtëpi dhe vlerës së tij në sigurimin e prodhuesve me letrën e ricikluar të nevojshme për të bërë produkte të reja letre.

Në maj 2020, ne kryem një anketë kombëtare për të kuptuar më mirë se si po ndikonte pandemia COVID-19 në zakonet e riciklimit të amerikanëve dhe të kuptuarit e tyre për ndikimin e riciklimit. Për fat të mirë, mësuam se amerikanët po i mbajnë zakonet e tyre të riciklimit. Gjetjet e sondazhit treguan se pothuajse një e treta e konsumatorëve (29%) thonë se kanë ricikluar më shumë gjatë pandemisë dhe 56% kanë ricikluar të njëjtën gjë.

Fatkeqësisht, sondazhi zbuloi gjithashtu se konsumatorët nuk e kuptojnë se si riciklimi i tyre në shtëpi ndikon në prodhimin e artikujve të përditshëm si letra higjienike, fasule dhe peshqirë letre, të cilat janë veçanërisht të kërkuara gjatë pandemisë. Kur u pyetën se sa ndikim ka riciklimi në shtëpi në ndihmën për mungesën e letrës, 33% e konsumatorëve thanë se mendonin se riciklimi mund të kishte njëfarë ndikimi në ndihmën për mungesat, por ata nuk ishin të sigurt se sa ndihmonte vërtet. Ndërsa 18% mendonin se riciklimi nuk kishte fare ndikim në zbutjen e mungesave, dhe 13% ishin të pasigurt dhe nuk kishin menduar për lidhjen.

“Është fantastike të shohësh që njerëzit ose po vazhdojnë të riciklojnë me të njëjtin ritëm ose po riciklojnë edhe më shumë pasi kalojnë një kohë më të madhe në shtëpi dhe për këtë arsye gjenerojnë më shumë mbeturina në shtëpi gjatë pandemisë,” tha Carla Fantoni, Zëvendës Presidente e Komunikimeve për Këshilli i kartonit të Amerikës së Veriut dhe për Amerikat Tetra Pak. “Në të njëjtën kohë, fakti që konsumatorët ende nuk po shohin lidhjen midis riciklimit dhe krijimit të produkteve të reja do të thotë se si industri, ekziston një mundësi për të edukuar më mirë konsumatorët për rolin e rëndësishëm që luan riciklimi në zinxhirin tonë të furnizimit dhe në ndërtimin e një ekonomi rrethore.”

Kutitë e ushqimeve dhe pijeve janë bërë kryesisht prej letre. Pasi të riciklohen, fibrat në kartona përdoren për të prodhuar produkte të reja letre në kompani si Great Lakes Tissue Company në Michigan dhe Sustana Fiber në Wisconsin. Siç e kemi ndarë më parë në blogun tonë, konsumatorët luajnë një rol themelor për të bërë të mundur këtë cikël transformues – nga kartoni, te pulpa e letrës, te produkti i ri.

“Kontotë e ushqimeve dhe pijeve përmbajnë fibra me cilësi të lartë, të cilat dëshirojmë të na ndihmojnë të mbajmë kërkesën për produkte si letra higjienike, fasule dhe peshqirë letre”, tha Michele Bartolini, Drejtor i Lartë i Marketingut për Sustana. “Ndërsa vendi hapet, ne do të vazhdojmë të kemi nevojë për lëndë të parë letre për të prodhuar materiale të reja letre. Nëse kartonët nuk riciklohen dhe përfundojnë në një landfill, ne po humbasim mundësinë për ta shfrytëzuar atë material.”

Gjëja kryesore këtu është se riciklimi i kutive të ushqimit dhe pijeve bën një ndryshim! Çdo kuti kartoni që ricikloni ndihmon në plotësimin e kërkesës mbarëkombëtare për letër higjienike, fasule dhe peshqirë letre. Ju lutemi vazhdoni punën e mirë dhe #RicikloniKartonat Tuaja!

Në mbarë vendin, ne e pranojmë se disa programe riciklimi janë dashur të ndalojnë përkohësisht ose të ngadalësojnë shërbimin për shkak të pandemisë. Ne ju inkurajojmë të kontrolloni me bashkinë tuaj lokale për të konfirmuar statusin e përgjithshëm të programit të riciklimit të komunitetit tuaj dhe nëse kartonat pranohen.

Leave a comment